Fråga till utrikesministern angående blockering av talibanerna i FN

Fråga 2021/22:254 Blockering av talibanerna i FN

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

En grupp afghanska kvinnor, bestående av den tidigare afghanska politikern och fredsförhandlaren Fawzia Koofi, den tidigare politikern Naheed Fareed, den tidigare diplomaten Asila Wardak och journalisten Anisa Shaheed, uppmanade på torsdagen, vid ett besök på FN:s huvudkontor i New York, världsorganet att blockera talibanerna från att få plats i FN.

Man menar att FN måste ge den platsen till någon som respekterar alla i Afghanistan och att talibanerna redan svikit sina löften om att de kommer att ge kvinnor tillstånd att återuppta sina jobb och gå tillbaka till skolan.

FN överväger för tillfället vem som ska få representera Afghanistan. Talibanerna har nominerat sin Doha-baserade talesman Suhail Shaheen till FN-ambassadör, och FN-sändebudet Ghulam Isaczai, som representerar den tidigare regeringen som störtades av talibanerna, försöker stanna kvar på sin plats. I slutet av året förväntas FN:s medlemsstater fatta ett beslut i frågan.

Asila Wardak uppmanade länderna att pressa talibanerna ”att sätta sina ord i handling” när det gäller kvinnors rättigheter och tillade: ”Om du ska ge dem en plats bör det finnas förutsättningar.”

”Kvinnor och flickor i Afghanistan sätter sina förhoppningar och drömmar till just detta råd [säkerhetsrådet] och världsorganet för att hjälpa dem att återfå sina rättigheter att arbeta, resa och gå i skolan”, sa Ghulam Isaczai. ”Det vore moraliskt förkastligt om vi inte gör någonting och sviker dem.”

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Hur kommer Sverige att agera när beslut ska fattas om vem som ska företräda Afghanistan i FN?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-blockering-av-talibanerna-i-fn/