Fråga till utrikesministern angående fördömande av Azerbajdzjans agerande

Fråga 2020/21:2995 Fördömande av Azerbajdzjans agerande

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Azerbajdzjan gör hela tiden, genom kränkningar av armeniskt territorium, nya försök till att provocera och eskalera situationen vid gränsen till Armenien. Samtidigt förnekar man från den azerbajdzjanska sidan att man beskjutit armeniska positioner, men Armeniens försvarsministerium kunde på tisdagen meddela att en armenisk soldat dödades under en beskjutning från azerbajdzjanska styrkor vid dess östra gräns till Azerbajdzjan.

Det är uppenbart att Azerbajdzjan leker med omvärlden, som åter står tyst och inte tydligt fördömer landets agerande mot sin granne. För samtidigt som man hävdar att man lägger stor vikt vid samarbetet med OSSE, vilket Azerbajdzjans utrikesminister enligt Trend betonade för OSSE:s generalsekreterare vid ett möte i Österrike, så följer man uppenbarligen inte uppmaningarna från OSSE om en deskalering av situationen, vilket utrikesminister Ann Linde framhäver i sitt svar på en tidigare ställd fråga (2020/21:2891).

I den frågan undrade jag också om utrikesministern avsåg att fördöma Azerbajdzjans agerande, vilket hon inte besvarar.

Armeniens president vädjade på onsdagen till det internationella samfundet att vara ”maximalt intoleranta och vidta tuffa åtgärder för att göra adekvata bedömningar och fördöma Azerbajdzjans provocerande åtgärder” och hänvisade till de olagliga kränkningarna av Armeniens gränser och territoriella integritet i syfte att eskalera gränssituationen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Avser ministern att fördöma Azerbajdzjans provokationer och kränkningar av armeniskt territorium?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-fordomande-av-azerbajdzjans-agerande/