Fråga till utrikesministern angående övergrepp mot kristna i Sichuanprovinsen i Kina

Fråga 2020/21:2434 Övergrepp mot kristna i Sichuanprovinsen i Kina

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Det har under en längre tid varit känt i omvärlden hur Kina utsätter den muslimska gruppen uigurer för tvångsarbete, tortyr och systematiska våldtäkter i fångläger i Xinjiangprovinsen.

Nu framkommer uppgifter om att kinesiska myndigheter håller kristna fångna i hemliga mobila ”transformeringsläger” i Sichuanprovinsen för att få dem att göra avkall på sin tro.

En man som Radio Free Asia talat med vittnar om att han tillfångatogs och spärrades in i en anläggning som Kinas kommunistiska parti driver tillsammans med säkerhetspolisen. Där fick han efter en räd mot kyrkan 2018 sitta i tio månader. Enligt mannen handlade det om en mobil anläggning som kunde sättas upp var som helst och hade personal från flera olika statliga departement. Huvudmålet för verksamheten var kristna. Han ska ha hållits i ett rum utan fönster och blivit slagen och ”mentalt torterad”, vilket resulterade i att han utvecklade ett självskadebeteende. Fångar som vägrat att erkänna sina ”misstag” hölls i isolering under långa perioder.

Samnytt rapporterar att ”säkerhetspolisen och myndigheterna genomför regelbundna räder mot inofficiella så kallade huskyrkor som inte är sanktionerade av kommunistpartiet. Under president Xi Jinping har man betecknat kristendom som en farlig utländsk import och man varnar för ’infiltration av fientliga västerländska krafter’ i form av religion”.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av uppgifterna om övergreppen mot kristna i Sichuanprovinsen?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-overgrepp-mot-kristna-i-sichuanprovinsen-i-kina/