Med anledning av konflikten mellan USA och Iran

Tidigt på morgonen den 3 januari slog en amerikansk drönarattack till mot ett mål utanför Bagdads internationella flygplats. I attacken dödades den iranske generalmajoren Qassem Soleimani, ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, som utför attacker i utlandet.

Soleimani var en av Irans mäktigaste män och har varit arkitekten bakom ett stort antal av Irans militära operationer och terrordåd de senaste 20 åren. EU och USA har definierat honom som terrorist och haft sanktioner mot honom. Som en av de främsta företrädarna för Irans terrorvälde har han mycket blod och lidande på sina händer varför det inte heller är konstigt att han under lång tid varit en måltavla för länder som USA och Israel.

Iraks premiärminister Adel Abdel Mahdi fördömde den amerikanska attacken mot Soleimani och menade att attacken är ett brott mot villkoren för USA:s militära närvaro i Irak och att den kan ”tända gnistan till ett förödande krig”. Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei utlyste omedelbart tre dagars landssorg och sade att kraftfulla hämndattacker väntade. Natten till onsdagen den 8 januari slog Iran till med missilattacker mot flera baser i Irak som hyser amerikanska militärer.

Sveriges riksdag beslutade nyligen att förlänga den svenska militära insatsen i Irak, som sedan början av 2019 är stationerad på Taji-basen, nordväst om Bagdad. Den svenska insatsen är en del av den internationella koalitionens insats, som leds av USA på inbjudan av Iraks regering. Även Taji-basen utsattes för raketattack. Sverige har sedan helgen pausat sin utbildningsinsats, vilket också andra utländska styrkor gjort.

För oss är säkerheten för det svenska bidraget högst prioriterad och vi följer noga utvecklingen. På torsdag, vid ett extrainsatt utskottssammanträde för utrikesutskottet, kommer regeringen att informera riksdagen och vi förväntar oss då att erhålla mer information om situationen i Irak och för det svenska bidraget.

BJÖRN SÖDER (SD)
Säkerhetspolitisk talesperson
Ledamot i utrikesutskottet och det sammansatta utrikes- och försvarsutskottet

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/med-anledning-av-konflikten-mellan-usa-och-iran/