Fråga till justitieministern angående extremism och antisemitism i moskéer i Sverige

Fråga 2020/21:898 Extremism och antisemitism i moskéer i Sverige

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

En imam som är verksam i en källarmoské i Malmö har avslöjats med att sprida hat mot judar som han menar är grisars och apors avkommor. Imamen har även gått till attack mot så kallade moderata imamer som ägnar sig åt brobyggande i staden. Detta menar han enbart sker för att behaga de otrogna och på det sättet tjäna pengar.

”Dessa imamer har gjort att staten och Sverige hånar oss. De ljuger och är bara ute efter pengar, och svenskarna vet att dessa imamer är lögnare men använder dem ändå för sina egna ändamål”, säger imamen.

Enligt Kvällsposten har imamen även sagt: ”I alla tider är det samma bedrägliga skurkar som står i vägen för de rättrogna. Alla vet att västländerna styrs av judar. Judarna är deras härskare. Judarna är grisars och apors avkomma. De är fientliga mot muslimer, men de kommer stå hjälplösa mot islam”.

I samband med att den franske läraren Samuel Paty visade upp Muhammedkarikatyrerna i sin undervisning av yttrandefrihet kommenterade imamen händelsen med att reagera ilsket på dem som tar avstånd från mordet.

”En person som älskar sin religion blir arg och slaktar läraren med en kniv vid rännstenen, eftersom läraren är oren och rännstenen är den enda plats han förtjänar. Det är en enkel ekvation. En från deras sida syndade genom att förolämpa profeten, och en från vår sida syndade och dödade läraren som förolämpade profeten”, ska imamen ha sagt enligt Kvällsposten.

I en tidigare fråga (2020/21:419) till statsrådet Mikael Damberg, som besvarades av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, undrade jag om statsrådet avsåg att ta initiativ till att utföra en grundlig undersökning om radikaliseringen av muslimer i Sverige för att kartlägga omfattningen av den. Ur svaret från ministern framgår att någon sådan undersökning inte är aktuell.

Vi har alltså imamer som predikar i moskéer i Sverige för extremism och antisemitism och internationella undersökningar som visar att radikaliseringen av muslimer ökar. Den franska undersökning som jag refererade till i min tidigare fråga är en skrämmande läsning om hur utvecklingen i Frankrike ser ut. Tidigare undersökningar gjorda i Sverige vittnar om liknande utveckling här. Flera avslöjanden och händelser, inte minst den senaste angående imamen i Malmö, vittnar om liknande utveckling som i Frankrike. Muslimska skolor har nyligen stängts på grund av kopplingar till islamistiska nätverk där Säkerhetspolisen larmat om att barnen kunnat vara föremål för radikalisering, islamistiska partier med krav på sharialagars införande i Sverige har bildats och politiska partier har infiltrerats, både lokalt och nationellt, av islamister (inte minst Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU i Skåne har mer eller mindre tagits över av islamister, enligt avslöjanden i Kvällsposten). Vi har sett islamistiska terrordåd på svensk mark. Svenskar är tvingade till livvaktsskydd på grund av karikatyrer av Muhammed. Listan kan göras lång.

Av denna anledning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att motverka att antisemitiska och våldsbejakande uttalanden sprids i moskéer i Sverige?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitieministern-angaende-extremism-och-antisemitism-i-moskeer-i-sverige/