Fråga till utrikesministern angående Kinas hot mot Taiwan

Fråga 2020/21:1546 Kinas hot mot Taiwan

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Torsdagen den 28 januari varnade Kina i skarpa ordalag Taiwan för att självständighet betyder krig. Samtidigt har Kina trappat upp sin militära aktivitet i närheten av Taiwan.

Taiwan har rapporterat att under helgen den 24–25 januari flög flera kinesiska stridsflygplan och bombplan in i dess sydvästra luftförsvarszon, och den 28 januari rapporterade man att sex kinesiska stridsflygplan flög in i dess luftförsvarszon.

Kina hävdar att Taiwans demokratiskt valda regering nu försöker röra landet mot en förklaring om formellt oberoende. Taiwans president Tsai Ing-wen har dock upprepade gånger redan sagt att Taiwan är ett självständigt land som heter Republiken Kina, vilket är dess formella namn.

Kina vill nu genom ökad militär närvaro pressa och hota Taiwan, och den kinesiske försvarsministern uttalade att man nu varnar Taiwan med orden: De som leker med eld kommer att bränna sig själva. Taiwans självständighet betyder krig.

Även USA har ökat sin militära närvaro i området. Den tidigare Trumpadministrationen ökade även stödet till Taiwan när det gäller vapenexport och att tillåta högre tjänstemän att besöka huvudstaden Taipei. Den nytillträdda Bidenadministrationen har bekräftat sitt stöd för Taiwan, vilket man beskriver som stenhårt.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Kommer ministern att till stöd för det demokratiska Taiwan göra någon markering mot det kommunistiska Kinas hot?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-kinas-hot-mot-taiwan/